Consum sigur și moderat de alcool

mahmureala la serviciu

Mulți oameni nu consumă alcool în timpul săptămânii de lucru, dar își permit să se relaxeze în weekend, bând mai multe sticle de bere sau băuturi mai tari pe zi. Merită luat în considerare faptul că această abordare este periculoasă și poate provoca probleme de sănătate. Acest lucru se datorează faptului că este dificil pentru organism să proceseze o doză mare de alcool care a fost primită în decurs de 2 zile.

Pentru a evita probleme grave, trebuie să știți ce doză de alcool pe zi este considerată sigură.

Există o cantitate sigură de alcool?

Medicii încă nu au ajuns la un consens dacă există o doză de alcool care este inofensivă pentru organism. Unii cred că 200 ml de vin sau 50 ml de vodcă (cognac) de 2-3 ori pe săptămână este o cantitate complet acceptabilă de alcool care nu îți va afecta în niciun fel sănătatea. Alții sunt de părere că chiar și o cantitate atât de mică crește riscul apariției diverselor probleme de sănătate și duce la alcoolism.

Există tabele și formule speciale care vă pot ajuta să calculați aproximativ cât de mult alcool puteți bea fără a vă afecta sănătatea. Dar este necesar să țineți cont de faptul că este imposibil să vă bazați 100% pe ele, deoarece valorile obținute sunt mediate. Pentru fiecare persoană, doza sigură de alcool este individuală, parametrul depinde de sex, vârstă, greutate și prezența bolilor cronice.

doza sigură de alcool

Cantitate sigură de alcool pe zi

Au fost efectuate multe studii și experimente pentru a determina consumul zilnic de alcool. Majoritatea medicilor occidentali și ai noștri au fost de acord că, fără a dăuna sănătății, un bărbat de vârstă mijlocie și complex poate bea următoarele pe zi:

  • vin – până la 200 ml;
  • bere – până la 500 ml;
  • vodcă (cognac, whisky) – până la 50 ml.

Pentru sexul frumos, următoarea cantitate de alcool este considerată sigură:

  • vin – până la 100 ml;
  • bere – până la 330 ml;
  • băuturi tari – până la 30 ml.

Merită luat în considerare faptul că, datorită caracteristicilor lor anatomice, femeile sunt atrase în ebrietate mult mai repede, astfel încât dependența de alcool se poate dezvolta la ele după 1, 5-2 ani de băut zilnic.

Cât de mult poți bea pe săptămână fără rău?

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a calculat cât de mult alcool pe săptămână poate fi consumat fără a dăuna sănătății. Doza sigură este indicată în porții, unde o porție standard este 10 ml etanol sau 8 g alcool.

Pentru bărbați

Pentru bărbați, este acceptabil să beți 3 unități de alcool pe zi sau 21 de unități pe săptămână, sub rezerva a două zile complet treze.

Pentru femei

Femeilor nu li se recomandă să bea mai mult de 2 porții de alcool pe zi sau 14 porții într-o săptămână. Pentru a evita problemele de sănătate, doamnele trebuie și ele să bea la intervale de cel puțin două zile.

Există un standard de siguranță pentru un șofer?

Mulți șoferi sunt interesați de cât de mult alcool pot bea și în ce cantitate înainte de a se urca la volan. Conform standardelor stabilite, concentrația de alcool pur în serul sanguin nu trebuie să depășească 0, 35 ppm. Acest standard a fost introdus datorită faptului că alcoolul este întotdeauna prezent în sângele unei persoane, chiar dacă băuturile alcoolice nu au fost consumate înainte.

alcool și conducere

Alcoolul pătrunde în organism deoarece se găsește în multe alimente, inclusiv în chefir, unele fructe și produse de patiserie. Fiecare țară are propriile niveluri permise de alcool în sângele unui șofer.

Consum moderat de alcool

Pentru a evita problemele de sănătate și a minimiza riscul de a dezvolta dependență de alcool, trebuie să bei cu moderație. Este deosebit de important să vă cunoașteți norma pentru persoanele care au probleme cu alcoolul, de exemplu, cei care, după câteva pahare de vodcă, își pierd controlul asupra comportamentului sau devin prea agresivi.

Chiar și cu un consum moderat de alcool, se recomandă să respectați următoarele reguli:

  • Nu ar trebui să amestecați diferite tipuri de alcool între ele;
  • după stres sever, nu este recomandat să bei mai mult de 70 ml de băuturi tari;
  • în timp ce consumați alcool, ar trebui să vă abțineți de la fumat, deoarece nicotina crește intoxicația;
  • Este mai bine să gustați băuturi cu citrice, deoarece substanțele prezente în compoziția lor accelerează procesul de descompunere a alcoolului.

În ceea ce privește restricțiile, chiar și cu un consum moderat de alcool se recomandă să se abțină de la a lua medicamente, deoarece alcoolul le poate neutraliza sau, dimpotrivă, le poate spori efectul.

Cum să calculezi limita de alcool fără mahmureală?

Pentru a evita mahmureala a doua zi după sărbătoare, consumul de alcool ar trebui să fie moderat. Dacă vorbim despre anumite tipuri de băuturi alcoolice, atunci în medie pentru 1 kg de greutate corporală nu ar trebui să existe mai mult de:

  • vodcă – 4 ml;
  • bere – 30 ml;
  • vin – 12 ml;
  • tequila – 3 ml;
  • absint – 2 ml.

Merită să luați în considerare faptul că, de-a lungul anilor, doza de alcool ar trebui redusă treptat, deoarece la vârsta adultă organismul nu mai face față cu etanol la fel de eficient, iar procesul de eliminare a acestuia încetinește. Cu cât sunt mai multe componente într-o băutură, cu atât organismului îi este mai greu să facă față. După ce ai băut coniac, whisky sau absint, mahmureala va fi mai rea decât la aceeași cantitate de vodcă.

Pe o notă! Băuturile și gustările consumate împreună cu alcoolul au un efect redus asupra severității mahmurelii. Cum te simți în dimineața următoare depinde doar de cantitatea și calitatea a ceea ce bei.

Cât de mult să bei fără să riști să te îmbăt?

Chiar și cu un consum moderat de alcool, nu se poate garanta că o persoană nu se va îmbăta. Narcologii susțin că riscul de a dezvolta alcoolism depinde în mare măsură de predispoziția genetică. Un rol important joacă și starea psiho-emoțională.

În orice caz, este necesar să ne amintim că consumul regulat de băuturi alcoolice (chiar și în cantități moderate) creează dependență și poate provoca dependență de alcool.

mahmureala după alcool

În medicina internațională, există un astfel de termen ca „doză critică" - aceasta este cantitatea maximă de alcool pe care o poate consuma o persoană fără riscul de a trece la stadiul 2 sau 3 de alcoolism. Fiecare persoană care suspectează că devine dependentă de alcool ar trebui să știe aproximativ în ce stadiu se află. Acest lucru este foarte important pentru a preveni progresia bolii și pentru a menține un nivel stabil.

Persoanele care consumă alcool moderat și se află între etapele 1 și 2 ale alcoolismului nu pot bea mai mult de 100-300 ml de vodcă o dată pe săptămână. Această cantitate de alcool nu va dăuna grav sănătății și va preveni agravarea situației.

Pe o notă! Cu abuzul de alcool, riscul de a deveni alcoolic este deosebit de mare la persoanele sub 20 de ani.

Formula pentru determinarea normelor individuale de alcool

Experții în sănătate au dezvoltat o formulă care poate fi folosită pentru a calcula consumul de alcool al unei persoane. Folosind această metodă, puteți determina în mod independent cât de mult alcool puteți bea pe zi fără a vă afecta sănătatea.

Baza este de 1, 5 g de alcool etilic la 1 kg de greutate umană. Dacă o persoană cântărește 70 kg, doza individuală de etanol este de 105 ml. În orice caz, este necesar să înțelegem că astfel de valori sunt mediate, deoarece mult depind de vârsta, sexul și caracteristicile fiziologice ale corpului.

Concluzie

Consumat cu moderație, alcoolul nu dăunează sănătății. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care sunt consumate băuturi de înaltă calitate făcute din ingrediente naturale.

Pentru a minimiza riscul de complicații nedorite, se recomandă să calculați aportul individual de alcool și să nu îl depășiți. Și, desigur, este necesar să ne amintim că, chiar și în cantități minime, nu este recomandat să consumați alcool de mai mult de 2-3 ori pe săptămână, deoarece acest lucru poate provoca dezvoltarea dependenței de alcool.